首頁 查經資源 主日信息 最新第I部崇拜信息
2014-07-13 下載 信息 (doc 格式) 列印文章

2014年 羅馬書 第10課                              7月13日(第Ⅰ部信息) 金佑鎮宣教士

經文 / 羅馬書 8:1-17
金句 / 羅馬書 8:11

住在你們心裏的聖靈

「然而叫耶穌從死裡復活者的靈若住在你們心裡,那叫基督耶穌從死裡復活的,也必藉著住在你們心裡的聖靈,使你們必死的身體又活過來。」


羅馬書8章稱為聖靈章,今日的經文8:1-17節裡面指著聖靈的說話出現13次。使徒保羅在羅馬書7章裡講述他因罪而矛盾及絕望,他深深承認自己心裡願意服侍 神的律,自己身體卻順服罪的律,承認自己不能夠不犯罪。咁樣結束羅馬書7章,似乎表示他是一個因罪而死左既人,但係咁樣既保羅係8章裡反覆見證因罪而必死的身體從罪裡得釋放、活過來。而且說咁樣的工作,發生係隨從聖靈的人身上。祈求 神祝福今日的經文,讓我們學習過屬靈上得勝生活的祕訣。嗰個祕訣係咩呢?

 

I.      我地要確信我地已經係被聖靈的律管治的世界裡面(1-4)

請一齊讀第1,2節:「如今,那些在基督耶穌裏的就不定罪了, 因為賜生命聖靈的律,在基督耶穌裏釋放了我,使我脫離罪和死的律了。」使徒保羅首先講及在基督裡面的信徒所擁有的特權。如果信徒唔知道所擁有的特權而過信仰生活,呢個是一件難過既事。有一個兒子賺左好多錢,為到住係鄉下的父母安排旅行,為佢地買左頭等機票。但是父母係飛機裡,雖然坐係頭等機艙,卻拒絕一切的飲食同服務,因為佢地以為一切的食物都要自己額外俾錢。然後食嗰啲自己所帶黎的餅乾。後來兒子知道左呢件事,心裡好難過。如果信徒唔知道自己所擁有既特權,就唔能夠享受呢啲特權,咁樣為左呢啲特權而付出昂貴代價的耶穌,心裡必定會好難過。咁在基督裡面既信徒有咩特權呢?首先,「那些在基督裡的就不定罪了。」信徒相信耶穌之後都有機會犯罪跌倒,但係唔會因此而受審判。呢個係因為基督已經係十字架既死受盡我地應受既審判。如果我地如今相信呢件事,就唔受 神既定罪,亦都唔受撒旦的控訴。過去人一犯罪,就被論斷、受定罪,被呢個定罪既律管治,因此一犯左罪,我地靈魂懼怕受律法既審判而隱藏罪,活係不安當中,生活裡無自由同喜樂。呢個係活喺罪同死亡既律之下既人既樣子。但係,賜生命、聖靈既律係基督耶穌裡,將我地從罪同死亡既律釋放左出黎,將我地搬入聖靈的律管治的世界裡面。罪同死亡既律好似天路歷程所出現既絕望巨人咁樣,當我地犯罪既時候就定我地既罪,使我地絕望和無力,叫我地更加犯罪,控訴我地直到我地自滅。但係耶穌裡面聖靈的律,即使我地軟弱犯罪,唔定我地既罪,因此我地唔隱藏罪、唔包裝自己。帶著依家既樣去到耶穌面前、承認我地既罪、得享自由。唔單止咁樣,當人地既罪被顯露,我地唔定佢既罪,反而憐憫佢、愛佢、為佢禱告,因為我地都係因耶穌不定罪既愛而得生。大家都活係唔受定罪既罪人所享受既喜樂同感謝裡面。

請睇第3,4節:「律法既因肉體軟弱,有所不能行的, 神就差遣自己的兒子,成為罪身的形狀,作了贖罪祭,在肉體中定了罪案; 使律法的義,成就在我們這不隨從肉體,只隨從聖靈的人身上。」因我地肉體軟弱而唔能遵守律法,律法既教訓幫唔到我地,但係當我地軟弱既時候, 神點樣做呢?我地軟弱犯罪既時候, 神唔定我地既罪,甚至尋找幫我地的路。 神開了路,差派祂的兒子,係十字架上受律法的定罪,使我地從定罪裡得釋放,然後將聖靈賜俾嗰啲相信的人,因此當我地隨從聖靈而行的時候,連律法的義都可以成就。當我地見到軟弱反覆犯罪的人,容易講出論斷同定罪的說話來教訓他、幫他,但係論斷同定罪既說話改善唔到人。 神見到我地還軟弱的時候、還作罪人的時候,代替我們因軟弱而黎既痛苦,幫我地領受聖靈、使律法的義成就在我們身上。

咁我地點能夠隨從聖靈而行呢?首先要確信我地已經脫離被罪管治的世界,只係被聖靈的律管治的世界裡面。耶穌代替我地受律法既定罪,使我地脫離律法,活係聖靈管治既世界裡。我地信仰生活裡最重要既,唔好隨自己既心思定律法既標準,論斷別人、定別人既罪,乃要承認唔單止自己、連別人都係在基督裡唔受定罪,一切既判斷都交俾聖靈。我地既內心被滿有愛、憐恤既聖靈引導之下,嗰陣時,我地教會既聚會好似裝新酒既新皮袋咁樣,常常都有新穌、有彈性、滿有喜樂。

 

II.      隨從聖靈的人(5-9)

我地點能夠隨從聖靈過生活呢?請睇第5節:「因為隨從肉體的人體貼肉體的事,隨從聖靈的人體貼聖靈的事」隨從肉體既人指住隨住肉體罪惡本性過生活的人。體貼肉體的事指住隨從自己心裡自然發動既本性、思想肉體既事。肉體既事指住咩呢?加拉太書第5章19節裡,睇到肉體既事唔單止姦淫、污穢、醉酒咁樣隨肉身既情慾過生活,仲有仇恨、爭競、忌恨、惱怒、嫉妒。咁聖靈既事指住咩呢?聖靈所結既果子就係仁愛、喜樂、和平、忍耐、恩慈、良善、信實、溫柔、節制,咁我地點能夠唔隨從罪惡既本性、只隨從聖靈而行呢?作者第一個提及的,我地為左隨從聖靈而行最重要既係唔好體貼肉體既事、要體貼聖靈既事。我地好介意自己著咩衫,因為人地睇到,但係我地好容易隨住罪惡既本性,亂咁諗野,因為人地睇唔到我地諗啲咩野。我地為要隨從聖靈而行,最重要係我地要思想聖靈既事。我地每日都面對著各樣既事,使我地選擇思想肉體既事定係屬靈既事。我地依家住係 神所定的家庭、在 神所定的公司裡做野、係 神所定既團契同教會裡面侍奉 神,但係我地卻思想如果搵到更高收入既工作,解決物質問題有餘,我先可以更用心服侍福音工作。或者思想如果嗰個藐視我既人消失,只係有願意同我同工既人一齊,咁先可以更加好咁服侍 神,然後埋怨我周圍既環境同身邊既人,呢個係死亡既思想。凡遇見耶穌既人,第一個特點係識得感謝,對 神將白白救恩賜俾我呢個無資格既罪人而滿有感謝。亦都識得為自己所處既環境同身邊所有既人而感謝。擁有咁樣既內心,就係體貼聖靈既事。 神帶領以色列百姓出埃及,引導他們往曠野既時候,以色列因為係曠野唔夠水飲、失去食肉既樂趣而埋怨 神同摩西。因此,佢地唔能夠進入應許之地迦南地,死係曠野裡。只係佢地既後裔先可以入到應許之地。約瑟雖然為哥哥們獻上自己、卻被哥哥們出賣,約瑟雖然向波提乏將軍忠誠、為佢獻上自己、服侍佢,卻被波提乏將軍拉去坐監,約瑟雖然願意做酒政既牧者、服侍佢,酒政卻忘恩負義。但約瑟見證話呢一切都係 神所做既,佢唔埋怨同憎恨人。係自己所處既環境裡服侍  神所交託俾佢既人。 神同約瑟同在,使佢滿有 神的靈,約瑟就能解釋到法老既夢,樹立左良好既經濟政策,成為埃及既宰相。究竟我依家諗緊肉體既事定係屬靈既事呢?我地睇我地內心既果子就可以知道。請睇第6節:「體貼肉體的,就是死;體貼聖靈的,乃是生命、平安。」嗰啲體貼聖靈既事既人裡頭有生命平安,即使我思想既都全部正確,但裡面充滿論斷憎恨同爭競,忿怒、嫉妒同埋怨,咁就係諗緊肉體既事,內心所結既果子就係死亡。請睇第7,8節:「原來體貼肉體的,就是與 神為仇,因為不服 神的律法,也是不能服; 而且屬肉體的人不能得 神的喜歡。」我地體貼肉體既事,就與  神為仇,人已經墮落左,似乎我諗既係好高尚,卻唔能夠唔成為與 神為仇。世上既人本主義、宗教、哲學,雖然睇黎高尚,卻好巧妙咁干擾 神既工作,呢個世上絕對唔會恭敬  神,只係與 神為仇。唔單止唔肯服 神既律法,亦係唔能夠屈服。我地即使按照自己所諗係啱既、隨自己的意思做到最好,卻與人衝突,內心受傷、或係傷害別人,被憎恨既勢力折磨,自己都想死去,活係死亡之下。但當我地放低執著、驅走一切負面既思想,求 神既旨意、要順從既時候,開始諗聖靈既事,內心得著平安,惟有  神既靈住係我地心裡,我地先能夠體貼聖靈既事,內心滿有平安。

請睇第9節:「如果 神的靈住在你們心裏,你們就不屬肉體,乃屬聖靈了,人若沒有基督的靈,就不是屬基督的。」耶穌第一次黎呢個世上既時候,以肉身與門徒同在。耶穌復活之後,以 神的靈同佢地同在,耶穌應承與我地同在,直到世界既末日。耶穌再臨既時候,以擁有住靈同肉身、完美既樣子黎。嗰啲心裡有 神既靈、基督既靈既人,就係屬基督既人,係個真正既基督徒。假如我地以犯罪黎得到滿足、得到幸福,就要靠著罪的欲望行事。假如我地靠著律法得生命,咁樣要靠著律法行事。但係如果我地靠著聖靈重生、得著新既生命,咁我地要靠著聖靈行事。加拉太書5:25說:「我們若是靠聖靈得生,就當靠著聖靈行事。」祈求 神施恩俾我地,我地每日所遇見既事上,體貼聖靈既事,成為隨從聖靈既人,要靠着聖靈行事。

 

III,      叫我地從死裡復活的靈(10-13)

信徒相信耶穌從死裡復活,如果我地相信呢件事,咁應該亦都相信我地都要從死裡復活。耶穌同我地點能夠從死裡復活呢?保羅講及呢個係聖靈既工作。聖靈係叫我地從死裡活過黎既靈。請睇第10,11節:「基督若在你們心裏,身體就因罪而死,心靈卻因義而活, 然而,叫耶穌從死裏復活者的靈,若住在你們心裏,那叫基督耶穌從死裏復活的,也必藉著住在你們心裏的聖靈,使你們必死的身體又活過來。」我地穿著住因罪而死既身體,呢個係因為我地裡頭有惡靈,使我地裡頭既罪發動,使我地死,我地靠著自己既意志同埋能力唔能夠趕走呢個惡靈。惟有基督係我地裡頭既時候,先至能夠驅走。喺一個傳福音單張裡面,睇到一個傳教士幫一個姓「柏」既弟兄既故事。嗰個傳教士幫助嗰個弟兄當中,發現個弟兄裡面有七個動物既形像,我想借呢個故事既內容黎解釋呢段經文。第一個係青蛙既形像,係一個不斷說話既靈。啟示錄16:13:「我又看見三個污穢的靈,好像青蛙,從龍口、獸口,並假先知的口中出來。」嗰個弟兄唔能夠節制自己講說話,不斷講出好似假先知既說話,叫聽既人失去屬靈既力量。第二個係孔雀既形像,係個驕傲既靈。孔雀展開它的翅膀,自誇佢既美麗,同樣擁有驕傲既靈既人要俾人睇到自己既美麗同良善、多知識、同埋幾咁屬靈。第三是蛇的形像,是個狡猾的靈。他多有智慧同聰明、說話有才能,容易欺騙人,即使他做錯,受到別人的指責,佢都藉著完美既藉口,使到做錯既唔係佢,乃係對方。被呢個靈抓住既人容易背叛人、自己亦容易被人誘惑。係強者面前變到軟弱、係弱者面前變得殘忍。第四個係山羊羔既形像,係個淫亂既靈。山羊象徵性方面污穢,充滿情慾思想。第五係老虎既形像,係血氣既靈,如果人容易發嬲,被憤怒血氣的靈抓住,性格有老虎既野性,別人就難以走近佢。第五係豬既形像,係貪慾既靈。被呢個靈抓住,即使呢個人擁有幾多,都唔願意將自己既野施俾人,只想得著更多。第七個係烏龜既形像,係懶惰既靈,佢常常懶惰,常常將現在要做既事推遲、厭棄作工。呢七種惡都喺人心裡面,係污鬼既靈。以色列百姓同迦南地既七族展開爭戰,征服嗰達地。同樣,我地信徒都係同裡頭既七個惡靈爭戰。以色列百姓雖然戰爭上得勝,但係唔完全毀滅迦南民族,漸漸同佢地既文化同化左。同樣,信徒唔完全趕走呢七個靈,會漸漸被同化,甚至唔再因罪而感到痛苦,呢個係因為惡已經成為左我地既一部分。呢啲惡成為我地既氣質、甚至成為我地既歡樂。惡帶俾人歡樂,人講大話、貪心、淫亂、憤怒之中,有歡樂。呢種歡樂係從地獄而黎既。我地愈享受從地獄而黎既歡樂,我地漸漸成為同地獄愈走近既人。我地點能夠從呢七個野獸既靈裏得脫離呢?基督係佢裏頭的時候先至除掉我們裏頭七個動物的形像,心裏中間睇到耶穌如同光,耶穌以 神的靈係我們裏頭同我們同在, 神的靈居係我們裏頭的時候,因七個野獸的靈而死左的我們活過來,開始感受到因罪而來的痛苦,死人感受唔到的痛苦,但係當 神的靈住係我們裏頭的時候開始,感到因罪而來的痛苦,一講大話內心就感到痛苦,因此即使會有損失都逃避講大話,睇到自己心裏想講出自誇自己的說話,要得人承認的心思感到痛苦,對淫亂的笑話感到唔舒服,內心發現埋怨、論斷、批評別人的時候感到窒息, 神的靈住係我們裏頭的時候,因動物的靈而死左的我們活過來,趕走動物的靈,對罪感到痛苦,漸漸追求從天國而來的喜樂,從地獄而來歡樂的門關左開始,天國的門開左,將天國的喜樂流入我們裏頭,七個野獸的靈因住係我們裏頭的聖靈而趕走的事,唔能靠着一時的得勝而成就,聖靈持續住係我們心裏頭的時候,我們心靈深處,真正討厭罪,厭惡惡,會做成新的品性,唔再追求從地獄而來的歡樂,靠着從天國而來的歡樂活着,因此要高舉自己的果一刻,感覺從天國而來的力量斷絕,成身感到無力,對罪感到痛苦,就成為防守的防衛牆使住係我們裏頭的聖靈唔離開,因罪而失去左既生命,通過住係我地裡頭既聖靈重新揾返黎。請再讀多一次10,11節:「基督若在你們心裏,身體就因罪而死,心靈卻因義而活, 然而,叫耶穌從死裏復活者的靈,若住在你們心裏,那叫基督耶穌從死裏復活的,也必藉著住在你們心裏的聖靈,使你們必死的身體又活過來。」保羅係呢兩句說話裡面,從死裡活過來既說話重覆四次,係7章裡面因罪而歎息既保羅似乎成為左死人,但是叫耶穌從死裡復活的聖靈叫保羅都從因罪而死既生命活過來,而且通過佢孕育好多生命,生無數既屬靈後裔,如天上既星咁多。我地每個人都因自己解決不到既罪而如同死人一般,有啲人因所受既傷痕太大,而死人一般,對重覆犯既罪沒有任何感覺而成為屬靈既痳瘋病人,睇到自己咁既樣,似乎已經死左,無盼望從死裡活過來。但叫耶穌從死裡活過黎既靈如今同樣叫我地從死裡活過黎。只要我地承認因罪而死左,黎到主面前,求主悅納我現在既樣而禱告, 神就以基督既靈裝滿我地,使我地活過來,甚至使我地必死既身體又活過黎。必死既身體活過黎意味著我地擁有住美麗既品性。我地好努力作出掙扎、盡量顯得自己是一個好好既人,絕對唔能夠得到人既好感。特別善待某啲人,卻得唔到佢既愛,即使攻克己身,要做成一個完美既品性,卻得唔到人既尊敬。婚姻生活都唔能夠藉著顯露我完美既樣而得幸福。反而承認自己是一個無愛心既罪人,聖靈幫助我地克服軟弱,叫我地必死既身體都活過來,幫助我地與人建立愛既關係。當我地承認我既軟弱,不斷放低自己既情感、意思,真誠對待人既時候,住係我裡頭基督既靈使我地成為一個得到人承認既人。惟有基督既靈先使我從死裡活過黎,連必死既身體都可以活過黎,祈求 神幫助我地以祢既靈趕走我地裏頭發動罪既惡靈,叫我地從死裡復活。祈求 神幫助我地唔好順著肉體活著,靠著聖靈治死身體既惡行,養成復活既品性過生活。祈求 神,把叫我們從死裡復活既靈常常住係我地裡頭。

 

IV,      兒子的心(14-17)

兒子的心同奴僕的心有咩唔同呢?請睇第14,15節「因為凡被 神的靈引導的,都是 神的兒子。 你們所受的,不是奴僕的心,仍舊害怕,所受的乃是兒子的心,因此我們呼叫:「阿爸!父!」」凡被律法引導的成為律法的奴僕,凡被 神的靈引導的都係 神的兒子,兒子的心感到同 神親密的關係中呼叫阿爸父啊,阿爸係最親密叫父親的阿蘭語,奴僕的心因為懼怕受懲罰而勉強服侍主人,我們係 神的兒子定律法的奴僕呢?邊個見證呢件事呢?邊個使我們知道我們係邊個呢?請睇第16節「聖靈與我們的心同證,我們是 神的兒女」聖靈係我們心裏見證,我們不是律法的奴僕乃是 神的兒女,我們帶着咩心侍奉 神係一件好重要的事,如果我們被 神的靈引導帶着兒子的心服侍 神,為到叫阿爸喜悅自願服侍佢,追求有創意的野,唔怕做錯,勇敢同埋主動服侍呢樣果樣,如果被恐懼的靈引導,服侍 神如同服侍嚴厲的主人,因為懼怕受責備而勉強服侍,無創意唔主動,唔做錯而唔受懲罰已經滿足,上個星期世界盃裏巴西輸比德國1比7,巴西輸波有各樣的原因,最大的原因係巴西選手可能受國民太大的期望,受難以講出的壓力,係失守的懼怕裏用安全的踢法,因此巴西總體內容係好單調的,選手身體硬掘掘,德國的教練自評為他們的選手顯於好勇敢,我們被恐懼的靈引導以奴僕的心唔能夠侍奉 神對兒子父親唔係恐懼的對像,乃是從一切的恐懼裏保護的,兒子知道父親的一切都將會屬於自己,無論自己做得好唔好都會承受父親的一切,所以佢唔懼怕做得唔好,只不過為討父親喜悅,希望做得好,請睇第17節「既是兒女,便是後嗣,就是 神的後嗣,和基督同作後嗣。如果我們和他一同受苦,也必和他一同得榮耀。」奴僕都受苦難,兒子都受苦難,但係奴僕知道即使自己受幾多的苦難,佢將會咩都得唔到,所以要受最少的苦難,但係兒子心裏有將要所承受的榮耀,為到被塑造為配受得榮耀的樣子,主動受苦難,大企業集團的總裁都叫自己的兒子做基層員工的工作,受各樣的訓練,目的唔係兒子做生意做得好,後來將更大的財產還番比佢,乃是愛兒子盼望兒子健康地成長, 神為到祂兒女屬靈的成長,叫兒女受各樣的苦難。盼望栽培兒女成為愛十字架的。我地鍾意「八」呢個字,因為希望物質上發達,但係將「八」字既兩劃改少少,變為「十」字,成為十字架,當我地愛十字架,願意同基督同受苦難,就會與基督一同得榮耀。同基督同受既苦難指住為到拯救靈魂而所受既苦難。愛 神、愛鄰舍、服侍好多靈魂上必帶黎好多的苦難。每個人都有想逃避既苦難同埋想逃避既人,但呢一切就係叫我地承受天上基業既繼承人訓練。知道呢件事既時候,我地受苦難中,感受到  神向我既愛同埋盼望。係十字架既苦難中感受到  神既愛同盼望,嗰個就係兒子既心。求 神賜下我地兒子既心。

我地通過今日既經文,學習到我地已經脫離左被律法管治既世界裡,進入被聖靈既律管治既世界裡面。被聖靈既律管治既世界裡並無定罪,我地凡事都體貼聖靈既事,成為隨從聖靈既人。惟有隨從聖靈先能夠討 神既喜悅。我地內心結出生命同平安既果子,叫耶穌從死裡復活既聖靈同樣叫我地因罪而死左既人,從死裡活過黎,使我地成為 神既兒女、被 神既靈引導。求主幫助我地,以兒子既心叫 神「阿爸父」,係十字架既苦難中感到 神既愛同盼望,在心裏帶住將來既榮耀,甘心承受苦難,成為 神國的繼承者。。